ZUPA MARCHWIOWO-ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM CIELĘCYM
Dla niemowląt karmionych piersią od 7. miesiąca życia
Dla niemowląt żywionych sztucznie od 7. miesiąca życia
1 porcja = 180 g + 10 g ugotowanego mięsa cielęcego
warzywa oczyszczone – 130 g. w tym: średni ziemniak (80 g)
1/2 marchwi (40 g)
łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki (10g)
kilka krążków pora
surowe mięso cielęce chude (20 g)
łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
łyżeczka kleiku ryżowego (3 g)
woda (80 g)
Warzywa umyj, oczyść, opłucz, przygotuj odpowiednie ilości. Zagotuj wodę, włóż warzywa, gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodaj opłukane mięso cielęce. Po ugotowaniu jarzyn i mięsa do miękkości (ok. 20-30 minut) zupę zmiksuj lub przetrzyj przez sitko (mięso posiekaj osobno ostrym nożem). Dodaj kleik, oliwę, zagotuj. Podawaj dziecku, pamiętając o bezpiecznej temperaturze potrawy. Starszym niemowlętom zwiększamy ilość potrawy w odpowiedniej proporcji, tj. podajemy 220 g zupy i 15-20 g gotowanego mięsa.
