Dla niemowląt karmionych piersią od 6. miesiąca życia, żywionych sztucznie od 6. miesiąca życia
4 średnie gałązki brokułów (ok. 100 g)
łyżeczka świeżego masła
2 łyżeczki mięsa z piersi kurczaka (10 g mięsa ugotowanego)
200 ml wody
Brokuły oczyść, opłucz, oddziel kwiaty od łodyżki. Zagotuj wodę w rondelku, włóż warzywo i gotuj 5 minut. Gdy wyjmiesz brokuły z wody, przetrzyj je przez sitko lub zmiksuj ręcznym mikserem.
Osobno ugotuj mięso z piersi kurczaka (ok. 20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu), a następnie drobno posiekaj na wyparzonej wcześniej deseczce. Połącz przetarte brokuły z mięsem, dodaj masło i mieszając, zagotuj. Danie podaj dziecku po ostudzeniu do odpowiedniej temperatury.
